Deplasarea la Bruxelles a primarului Nicolae Barbu a repoziţionat municipiul Giurgiu pe harta atragerii fondurilor europene

Deplasarea la Bruxelles a primarului Nicolae Barbu a repoziţionat municipiul Giurgiu pe harta atragerii fondurilor europene

În perioada 25-26 martie, primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu a participat la o serie de întâlniri extrem de importante la Bruxelles. Cu acest prilej, edilul oraşului a primit confirmarea calităţii de membru cu drepturi depline în cadrul Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene.

În prima zi, pe 25 martie, edilul municipiului a fost prezent la o întâlnire organizată la Parlamentul European, la care a fost prezent şi comisarul european Dacian Cioloş, cu ocazia prezentării dovezilor de existenţă a Comisiei Europene a Dunării, organism care a avut sediu şi la Galaţi, prezentarea fiind făcută de preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi. Cu acest prilej, primarul Barbu a primit o veste bună din partea europarlamentarului PSD, Adriana Ţigău, aceea că proiectul depus de firma Industrie Logistik România, de a realiza în Zona Liberă un Centru Intermodal, a fost acceptat şi va primi finanţare pentru a fi implementat.

A doua zi, pe 26 martie, Nicolae Barbu a luat parte la o şedinţă găzduită de Casa Viena la Uniunea Europeană. În cadrul acesteia, primarul municipiului Giurgiu a fost acceptat ca membru cu drepturi depline în cadrul Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene, fapt ce se traduce printr-o creştere semnificativă a şanselor municipiului Giurgiu de a atrage fonduri substanţiale, pe Strategia Dunării. Tot cu această ocazie, a fost prezentat şi un draft al contractului de asociere între Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene şi Asociaţia Ţărilor Dunărene, pentru ca cele două să devină un organism unitar şi puternic.

Agenda de lucru a primarului municipiului Giurgiu a cuprins şi o vizită la Consiliul Europei, acolo unde membrii Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene au fost primiţi de comisarul european pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn, cel care le-a vorbit despre fondurile pe Strategia Dunarii rămase neabsorbite pentru perioada 2007-2013, şi anume 5 miliarde de euro, dar şi despre cele disponibile în intervalul 2014-2020, respectiv 30 de miliarde de euro.

Ultima întâlnire de la Bruxelles a fost cea de la Casa Baden-Württemberg, locaţie unde edilul şef al oraşului a prezentat Masterplanul Euroregiunii Giurgiu-Ruse, document programatic foarte apreciat pentru gândirea de dezvoltare în comun pe care o promovează, la fel ca şi existenţa proiectelor comune dintre cele două municipalităţi. La masa discuţiilor, Nicolae Barbu a vorbit şi despre colaborarea cu vecinii bulgari în privinţa candidării în comun la organizarea evenimentelor sub egida Capitalei Culturale Europene în anul 2019. Acest proiect a fost nu doar îmbrăţişat de membrii consiliului, dar a fost declarat drept cel mai important proiect de colaborare transfrontalieră, urmând a fi susţinut şi mediatizat de Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene.

În concluzie, cele două zile petrecute la Bruxelles de primarul municipiului Giurgiu au fost extrem de încărcate, dar au reprezentat şi ocazia ca Giurgiu să se repoziţioneze pe harta atragerii fondurilor europene, alături de oraşe puternice ce ne pot deveni partenere în cadrul Strategiei Dunării.

Ultima modificare: 29.03.2013 – 00:00 de către Primăria Giurgiu

Anteriorul 700 de puieţi de mesteacăn au fost achiziţionaţi de municipalitate pentru a fi plantaţi în oraş

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.